Aikaistunut unijakso on univalverytmin häiriö, jossa biologisen kellon rytmi on aikaistunut sosiaalisen kelloon verrattuna. Aikaistunut univalverytmi saattaa liittyä masennukseen ja sitä esiintyy yleisesti laitoshoidossa olevilla henkilöillä. Silloin kun, aikaistuneesta univalverytmistä on haittaa, rytmiä voidaan siirtää kirkasvalohoidolla ja elämäntapoja muokkaamalla.

Viivästynyt unijakso on melko yleinen häiriö, varsinkin nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Ilta-aikaisen aktiviteetin vuoksi nukahtaminen siirtyy pitkälle yli puolenyön ja univaje kroonistuu liian lyhyiden yöunien vuoksi. Viivästynyt unijakso voidaan varmistaa uni-valvepäiväkirjalla, aktigrafilla, melatoniini-määrityksellä tai kehon lämpötilan rekisteröinnillä.

Viivästynyttä unijaksoa hoidetaan elämäntapojen muokkaamisella unihoitajan tukemana, kirkasvalohoidolla ja tarvittaessa melatoniinilla.

Kirkasvalohoitoa käytetään myös kaamosmasennuksen ehkäisemiseen ja hoitoon. Vuorotyöläisillä rytmittäminen on usein vielä haastavampaa.