Parasomnioilla tarkoitetaan unenaikaisia erityishäiriöitä kuten unissa puhuminen, unissakävely, yölliset kauhukohtaukset, hampaiden narskuttelu (bruksismi) ja REM-unen aikainen käyttäytymishäiriö (RBD).

Unissakävely ja unissa puhuminen ovat lapsilla yleisiä ja ne saattavat aikuisilla aktivoitua jossakin elämän vaiheessa. Lasten unissakävely ei heijasta mitään psykopatologiaa, mutta aikuisilla unissakävely saattaa liittyä psyykkisiin ongelmiin. Ohimenevinä oireina ne eivät vaati hoitoa.

Yölliset kauhukohtaukset ovat lapsilla yleisiä ja aikuisilla harvinaisia. Tällaisen kohtauksen aikana lapsi voi olla vaikeasti rauhoiteltavissa, itkevä ja levoton. Lapset saavat kauhukohtauksia etenkin kuume- ja tulehdussairauksien yhteydessä tai rasittavan päivän jälkeen ja ovat ohimeneviä.

Unihalvauksessa aivot siirtyvät REM-unesta äkillisesti valveeseen, eikä lihaksisto vielä toimi. Normaalisti REM-unen aikana lihasjänteys katoaa ja ihminen on rento. Unihalvaus on tila, jossa herännyt henkilö on tietoinen ympäristöstään, mutta ei pysty liikkumaan. Tällaiseen äkilliseen heräämiseen saattaa liittyä harha-aistimuksia ja tila kestää yleensä muutaman minuutin. Yksittäiset unihalvaukset ovat normaaleja liittyen tiettyihin elämänvaiheisiin, eivätkä vaadi hoitoa.

RBD:ssä (REM Behavior Disorder) eli REM-unenkäyttäytymishäiriössä henkilö toimii näkemänsä unen mukaisesti. Hän voi huitoa, nyrkkeillä ja vahingoittaa itseään tai vieressä nukkuvaa unen aikana. Yleensä REM-unen aikana lihakset ovat täysin rentoutuneet, mutta RBD:ssä lihastonus ei katoa.

RBD voi liittyä joihinkin neurologisiin sairauksiin kuten narkolepsia ja Parkinsonin tauti. RBD voi myös esiintyä itsenäisenä sairautena ja yleisimmin yli 50-vuotiailla miehillä.