Narkolepsia on harvinainen sairaus. Sen oireina ovat rikkonainen yöuni ja siitä johtuva voimakas päiväaikainen väsymys, tahaton nukahtelu ja useimmiten katapleksia. Katapleksiakohtauksen eli lihasvoiman menetyksen laukaisee äkillinen tunnereaktio (esim. nauraminen/pelästyminen). Katapleksiakohtaukset voivat kestää muutamasta sekunnista viiteen minuuttiin ja niiden voimakkuus voi vaihdella täydellisestä lihasten voimattomuudesta nopeasti ohimenevään lievään heikotuksen tunteeseen joissain lihasryhmissä. Sairauden kuvaan kuuluvat usein myös unihalvaukset ja nukahtamis- ja heräämisvaiheen hallusinaatiot.

Narkolepsia johtuu hypokretiinin (oreksiini) puutteesta. Hypokretiini on peptidi, joka on osana säätelemässä vireystasoa ja sillä on ruokahalun ja energiatasapainon säätelyn kautta vaikutuksia myös painoon.

Narkolepsian diagnostiikkaan kuuluvat uni- ja vireystila-tutkimukset sekä aivoselkäydinnesteen hypokretiinitason määrittäminen. Verestä määriteltävä HLA- kudostyypitys kertoo onko potilaalla alttius sairastua narkolepsiaa.

Narkolepsiaa sairastavan oireita voidaan hoitaa oikealla lääkityksellä ja säännöllisillä elämäntavoilla.  

Lisää tietoa narkolepsiasta

NARPA-NORD-tutkimus